ASSALAMUALAIKUM WRT……..& SELAMAT DATANG

Saturday, 10 November 2012

NASI KERABU KUNING


Lamanya kakda beraya ye.Almaklum my hubby cuti lama le jgk..So seminggu gak le dok Kg. Balik mai Langkawi nak kena amik mood dulu baru la leh update blog.(hehehe)Nak update blog masa dok kg rasanya macam x sesuai je..tambah2 dok umah mil...nak kena tunjuk rajin didapur tapi diri sendiri dah memang rajin..hehehe..kalau dah touch2 benda alah ni tau-tau le ye amik masa banyak mana..hehehe banyak la ko punya hehehe

Kali ni kakda nak share resipi nasi kerabu pulak ye..Dah puas dah makan daging,kita tukar selera sket ye..Time mood rajin ni kakda buat nasi kerabu sebabnya nak masak resipi ni amik masa lebih sket.Tambahan pula banyak benda nak kena masak tapi jangan risau dan bimbang bahan-bahannya senang dicari dikedai.hehe

Jom le kita tengok resipinya... 

   
Bahan untuk Nasi
 
3 pot beras
2 helai daun limau purut
1 inci kunyit
2 helai daun pandan
Air secukupnya

Cara memasak :
Daun limau purut,kunyit dan daun pandan dikisar,kemudian tapis ambil airnya,ketepikan.
Basuh beras ,kemudian masukan air tadi secukupnya seperti masak nasi biasa.Tanak le sehinnga masak.



Bahan untuk Sambal Kelapa

4 ekor ikan rebus dibuang tulang
½ biji kelapa parut
2 biji bawang besar dikisar
2-3 ulas bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
4 batang serai dikisar
Garam dan gula

Cara memasaknya :

1.Isi ikan digoreng sekejap.Angkat dan ketepikan
2.Kelapa parut digoreng sehingga garing atas api perlahan.Angkat dan ketepikan.
3.Ambil bahan yang dikisar masak atas api perlahan tambahkan bahan perasa garam dan gula secukup rasa masak lagi sehingga kering.
4.Selepas itu masukan isi ikan tadi dan kelapa goreng satu kan dengan bahan yang dikisar.Gaul sehingga sebati.Masak sekejap dan boleh diangkat.Ketepikan


Bahan untuk Tumis (like sos la untuk nasi kerabu disebut tumis)

1 biji kelapa diambil santannya
1-2 batang serai diketuk
Sedikit belacan
Garam dan gula

(bahan dikisar)
1 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
½ inci halia
7 tangkai cili kering
½ kerat gula keret (nise)

Cara Memasaknya :

Masak santan di atas api sederhana sehingga pecah minyak,kemudian masukan bahan kisar,sedikit belacan dan tambah le garam dan gula secukup rasa.Biarkan bahan2 sebati dan kacau selalu.Biar seketika di atas api.Dah masak boleh la ketepikan..



kita masak budunya pulak (dengan kata lain sos ikan bilis..hehehe)

Bahan untuk Budu

Budu secukupnya
1 batang serai diketuk
2-3 ulas bawang putih dan merah dikisar
1 inci Lengkuas diketuk
½ inci halia diketuk
1 helai daun pandan
Sedikit air asam jawa
Sedikit gula keret
Air secukupnya
Sedikit garam

Cara memasaknya..

Campur semua bahan di atas dan di masak atas api sederhana.Biarkan ia mendidih sekejap.Angkat dan tapis sedia untuk dihidangkan

Cara nak makan…lihat le gambar..Tuangkan sos ke atas nasi dan gaul le semuanya baru le sedap dimakan.Bagi sesapa yang x berapa nak pandai makan hehehe..Biasanya kalau bukan yang cap Kelante mari tak pandai nak makan nasi kerabu ni.


Bahan tambahan untuk mengenakkan lagi rasa nasi kerabu ni..Makan le ngan solod lada dan keropok goreng dan ayam bakar..memang perh le..sesekali dapat merasa nasi kerabu ni.Buatan air tangan sendiri ni ada ciri unik yang buat rasanye best je ( sebenarnya nak puji diri sendiri masak sedap)



Resipi solod lada so simple

Bahan-bahan

10 biji lada hijau buang bijinya
4 ekor ikan rebus ambil isinya sahaja
2 ulas bawang merah
½ biji kelapa parut yang digoreng
Garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya :

Tumbuk isi ikan,kelapa goreng,bawang merah dan garam serta gula dengan menggunakan lesung batu agar semuan bahan bercampur kasar. Kemudian boleh la disumbat ke dalam lada kita tadi..Dan Last sekali kukus lah sehingga masak.

SELAMAT MENCUBA KAWAN-KAWAN BLOGER KU

Petang ni rasanya nak buat serawa durian atau dengan perkataan lain pengat durian dimakan bersama pulut..Resipinya coming soon ye..


No comments: