Selamat Hari Raya Korban@Haji kepada seluruh umat islam kususnya follower blog kakda ini.Lagi 1 hari kita nak rayakan.Sesiapa ada bt korban tak? Tahun ni hubby yang berkorban,kakda InsyaAllah tahun hadapan pula.
N3 kali ini yang kakda nak share juga satu resipi yang simple dari segi bahan dan juga penyediannya.Jom tgk bahan-bahannya.
Bahan-bahan untuk Kulit
6 ekor sotong
Bahan inti
1 biji ubi kentang
didadu
2 keping roti
dicarik2
1 labu bawang besar
didadu
2 ulas bawang putih
dikisar
1 biji telur
1 sudu besar serbuk
kari
minyak untuk menumis/menggoreng
Garam n serbuk
perasa
Bahan untuk lilit
sotong
1 keping roti
dibelah 4
Cara menyediakannya
:
1.Panaskan minyak
didalam kuali dan tumis bawang putih kisar dan bawang besar sehingga naik bau.
2.Kemudian masukan
serbuk kari dan ubi kentang serta air sedikit dan masukan garam & serbuk
perasa.Masak sehingga ubi kentang empuk.
3.Angkat dan gaulkan
dengan roti yang dicarik-carik.
4.Apabila inti dah
sedikit sejuk,ambil sotong kita tadi dan sumbatkan dengan intinya.
5.Apabila selesai
menyumbat inti, celupkan dalam telur dan lilitkan roti yang dipotong tadi dan
sedia untuk digoreng.
Angkat Tos…dan sedia untuk dihidang.
Sotong yang telah dililit dgn roti sedia untuk digoreng |
Inilah hasil gorengannya... |
Sedap dimakan panas-panas |
Sesuai bila-bila masa anda berkeinginan untuk memakannya.Bagi kakda makan petang-petang best.Sambil hirup tea O nipis dimusim sejuk (kat Langkawi sejuk hr ni hujan td)
Yea...esok blk kampung kelate...kelate i'm back...hehehe..sesiapa yg x blk tu jgn sedih-sedih ye..Cuti seolah ni boleh la blk kejap ye..heheh
No comments:
Post a Comment