Hari ini kakda sungguh keciwa kerana catatan untuk kuih tradisional kakda terdelete,konon-konon nak seting apa-apa kat blog ni,sudahnya pi delete catatan kiuh tradisional,so di bawah ni adalah catatan yang lama yang kakda terpaksa edit semula dan buat balik :huhu..Maaf diatas kesulitan ini.
Hari ni saya membuat
kuih butir nangka(ore klate panggil) atau badak berendam sebab nak membalas
pinggan jiran-jiran yang dok berbagi kuih-kuih,adat hidup berjiran..jiran tu
bagi kek pisang,jiran ni bagi kek coklat,jiran nun puteri ayu dan
seangkatannyalah.
So saya ada point la
nak kena rajin masak-masak ni..hehehe..Buat butir/biji nangka ni so simple..ok
jom saya tunjukan cara hendk membuatnye satu persatu…
Mula-mula sediakan
bahan:
Bahan A
Pewarna hijau
Tepung pulut
Air secukupnya
Di sini kakda Tunjukn beberapa cara untuk membuat butir nangka.
Gambar 1 |
Gambar 2 |
Gambar 3 |
Gambar4 |
Cara membuatnya:
Satukan semua bahan A,uli sehingga menjadi seperti Gambar 1,dan bentukkan menjadi seperti Gambar 2 dan Gambar 3,Kemudian masukan kedalam air yang mendidih seperti dalam Gambar 4,apabila ia timbul dipermukaan air tandanya dah masak, angkat dan masukan dalam kuahnya terus,buat sehingga habis adunan.(Masak kuahnya dahulu seperti di bawah).
Bahan B(untuk kuah)
Santan
Garam dan gula(ikut
suka)
Halba
Daun pandan
Cara membuatnya :
Satukan semua bahan diatas didalam periuk yang sesuai diatas api yang sederhana,biar semua bahan masak sebati.masak sehingga mendidih.Tutupkan api.
Inilah hasilnya:
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment