ASSALAMUALAIKUM WRT……..& SELAMAT DATANG

Monday, 8 October 2012

NASI DAGANG THE BEST...peh..mabales....


Assalamualaikum semua yang sudi-sudi jenguk dan singgah disini..
Ha malam ni kak da nak post resipi nasi dagang..Pepagi lagi masak hari ni..penyedian bahan dari semalam lagi dok sedia..

Almaklum En. Suami nak bawak pi ofis dia, sesaje nak buat Jamuan makan bagi menggantikan jamuan open house yang kitaorang tak berkemampuan nak buat raya lepas...hehehe

So Pn. Isteri pepagi lagi bgn nak masak untuk suami terchinta...
Dalam dok kusyuk masak my gigirl bangkit dari lena so ilang fokus jap ibu nak masak...

Nasib baik bagi tgk baby tv dia senyap n x kacau ibu bt kerja kat dapur..Cepat la siapnye...

Alahai panjang gak berceloteh kali ni..jom tengok resipinya..
Nasi Dagang

Bahan Nasi

2kg Beras Nasi Dagang (diimport dari Kelantan)
½ beras pulut
1 sudu besar Halba
1 biji Kelapa (ambil santannya)
5 ulas bawang merah dimayang
3 ulas bawang putih dimayang
1 inci halia dimayang
Sedikit gula dan garam

Cara Buat :
Beras direndam bersama halba semalaman atau lebih daripada 4 jam.Kemudian beras tadi dikukus separuh masak,angkat dan gaulkan bersama santan,bawang merah,bawang putih dan halia serta garam dan gula sehingga sebati dan kukus sehingga masak..( so easykan)oh my English..hehehe
Tips : sekiranya nasi tadi masih keras walaupun dikukus dah dua kali,cara nak lembutkan lagi adalah gaulkan sekali lagi dengan santan dan kukus semula sehingga lembut.

Bahan Gulai Kari Ayam

1kg ayam
Santan daripada sebiji kelapa
1 pek perencah kari daging (saya guna cap alagapas)
6 ulas bawang merah (separuh dikisar dan separuh dimayang)
4 ulas bawang putih (dikisar dan dimayang)
1 inci halia (dikisar dan dimayang)
Sedikit minyak untuk menumis
Garam gula secukup rasa
1 keping asam gelugur(asam keping le)

Cara nak masaknye adalah..

Tumis bahan yang dimayang terlebih dahulu sehingga naik bau,kemudian masukan bahan yang dikisar bersama perencah kari, tumis lagi sehingga pecah minyak dan boleh la masukan ayam bersama sedikit santan,biarkan kari kita tu mendidih lama sket dalam 15 ke 20 minit atau sehingga ayam empuk dan seterusnya tambahle santan yang selebihnya bersama garam gula secukup rasa..Biarkan ia mendidih sekejap..then boleh la dihidangkan..



Untuk Gulai kari ikan tongkol @ ikan ayo…

Bahan-Bahan

1kg ikan tongkol
1 pek perencah kari ikan (saya guna cap babas)
6 ulas bawang merah (separuh dikisar dan separuh dimayang)
4 ulas bawang putih (dikisar dan dimayang)
1 inci halia (dikisar dan dimayang)
Sedikit minyak untuk menumis
Garam gula secukup rasa
1 keping asam gelugur(asam keping le)

Cara nak masak…
Terlebih dahulu ikan tongkol tadi direbus bersama garam,gula dan asam keping.

Tumis bahan yang dimayang terlebih dahulu sehingga naik bau kemudian masukan bahan yang dikisar bersama perencah kari ikan, tumis lagi sehingga pecah minyak.Masukan santan biar sehingga mendidih dan last sekali masukan ikan dan asam keping serta garqm gula secukup rasa.masak lagi sehingga mendidih  dan kemudian siap untuk dihidang.



Bahan Acar timun

2 batang timun dipotong memanjang
1 batang carot dipotong memanjang jgk ( see picture)
2 ulas bawang merah
4 sudu besar cuka makan
4 sudu besar gula
1 sudu kecil garam

Cara nak buat.

Gaul semua bahan di atas sehingga sebati.siap..

Tara....nasi dagang sedia terhidanng...hubby makan sampai 4 kali..dah fbret dia...dia habak nak makan sampai esk..hahaha pasan jap puan isteri..dah dipuji melambung masak sedap n mables..
Telur rebus tu kira lauk tambahan bagi nak sedap lagi le..





Antara komen dari kekawan En.Suami.."Gulai kari ikan tongkol the best",hahaha..angkat bakul sendiri..komen2 yg lain tak dapat nak siar nanti jadi riak...haha...
Sebenarnya orang Langkawi suka gak makan nasi Dagang ni..



No comments: