Assalamualaikum...anybody home...kakda here nak share resipi.
Kakda ada buat nasi tomato beberapa hr yang lepas.Kadang-kadang tu ada jugak le jemu makan nasi putih biasa..hehe..so kakda rajin-rajinkan memasak nasi tomato ni.
Bahannya senang je,sebab tu la kakda masak nasi ni..huhu
Jom le tgk resipinya.
Bahan-bahan untuk 4 orang makan
3 pot beras biasa
Bunga lawang
Buah pelaga
Kulit kayu manis
Bawang merah dan
putih dimayang
Sos tomato
Secubit garam
2 sudu besar minyak sapi untuk menumis
2 sudu besar minyak sapi untuk menumis
Cara membuatnya :
1.Bersihkan beras terlebih dahulu tos dan ketepikan.
2.Masukan minyak sapi didalam periuk dan tumiskan bunga lawang,buah pelaga dan kulit kayu manis sehingga
naik bau kemudian masukan bawang merah dan putih yang dimayang, masak sekejap.
3.Selepas itu masukan beras tadi kacau sekejap, masukan air macam kita nak
masak nasi.
4.Tunggu hingga mengelegak, masukan sos tomato dan sedikit garam dan kacau2
kejap..Masak le sehingga masak.
Kurma Daging Simple
Bahan-bahannya:
¾ kg daging dipotong
nipis dalam saiz sederhana besar
Santan
½ paket rempah kurma
2 biji ubi kentang di
potong2
Bawang merah dikisar
Bawang putih dikisar
Halia dimayang
1 labu bawang besar
di belah 4
Sedikit daun kari
Sedikit minyak untuk
menumis
Garam & gula
Cara membuatnya :
1.Tumis bawang merah,bawang putih dan halia sehingga naik bau serta daun
kari,kacau sekejap.
2.Kemudian bancuh rempah dengan sedikit santan dan masukan kedalam
periuk,kacau sekejap dan masukan daging tadi.Dalam 10 minit masukan ubi
kentang.
3.Biarkan ia
sehingga daging empuk.
4.Apabila daging dah
empuk masukan santan dan bawang besar.Tambah le bahan perisa kita garam gula
mengikut selera masing-masing
5.Biarkan ia mendidih sekejap,dan tutup api..boleh dihidangkan lah..
Kan dah kata..resipi kakda masak ni semua yang simple.Rasanya kakda x pernah lagi amik resipi kekawan blog cuba nak masak.Tapi macam kak noor ada je dia cuba masak daripda kekawan blog..heheh.
Macam kakda ni just amik resipi copy n paste je..hehehe...selalunya next next next time kita buat le..
Sampai lani..xde cuba buat lagi.
Ok sebagai desert(betul x eja ni) selepas makan nasi tomato ni kakda ada masak juga Bubur pulut hitam.
Bahan-bahan untuk 4 orang makan je ni
¾ kg beras pulut hitam
Santan
Gula & garam
Daun Pandan
Air secukupnya
Cara membuatnya :
1.Basuhkan beras pulut hitam dalam 3-4 kali basuhan.
2.Kemudian beras pulut hitam dimasak selama 2-3 jam terlebih dahulu atau
sehingga lembut,tambahkan air selagi ia x lembut.
3.Apabila beras pulut tadi dah lembut masukan santan,daun pandan dan gula
& garam mengikut selera anda..
4.Biarkan ia mendidih sekejap dan boleh la tutup api dapur..Dan siap untuk
dihidang.
Cuma 4 langkah je nak masak bubur hitam ni..kan senang dan mudah je.
No comments:
Post a Comment