Assalamualaikum....wahai pembaca dan pengunjung blog kakda ni..minta maaf le ye..rasanya dah bersawang blog ni..Tuan tanah tak menjenguk langsung dalam sebulan dua ni..hehehe..
Jangan jemu ye baca blog kakda ni n rajin-rajin la mencuba resipi disini.
Dengan kembalinya tuan tanah bersiaran ni,kakda masak resipi yang pernah dibuat dan dicuba..
Tiramisu ni kali kedua dah kakda buat,kali ni kakda guna biskut ladyfinger yang memang khas untuk bt tiramisu,sebelum ni kakda guna swiss roll je..catatan dulu.Adunan yang sama juga tapi tukar swiss roll ngan biskut ladyfinger.
BAHAN-BAHAN
250g whipping creame
250g creame cheese
8 sudu besar gula kastor
1 gulung swiss roll coffee - kakda guna biskut ladyfinger secukupnya
CARA-CARA
Pukul creame cheese bersama 4 sudu gula kastor sehingga lembut kemudian masukan whipping creame dan 4 sudu gula kastor, pukul lagi sehingga lembut.
Susun biskut ladyfinger di dalam tupper ware kemudian masukan creame yg telah dipukul td buat beberapa lapisan sehingga habis.Bahagian atas ditaburi serbuk koko dan coklat rice.Kemudian simpan dalam peti sejuk beku selama 2 jam lepas tu letak la kat tempat sejuk.
Inilah hasilnya..
Jangan segan jangan malu..cuba la buatnya..hehehe..
Buat sendiri boleh makan banyak..
No comments:
Post a Comment