ASSALAMUALAIKUM WRT……..& SELAMAT DATANG

Thursday 5 April 2012

TIRAMISU


How to make tilamisu...
dua tiga hari lepas aku terasa nak makan tilamisu sebabnya dah lama dok minta2 resepi ngan my little sister...tp buatnye idok...so semalam aku berjaya membuat setupper ware tilamisu yg dah di ubah dan di olah oleh ku...nak citer sket la pasal nak buat kek ni..dia punyer dugaan tu ada dua tiga dugaan dalam bab mencari bahan-bahan...hehehe...dugaan pertama keluar masuk kedai area  umah I ni cr whipping creame n creame cheese.... Dugaan kedua nak cr swiss roll coffee Dugaan ketiga apa ye...whatever...yg penting semua bahan telah ditemui..
Berbalik kepada resepi kita ye puan2 tuan2..

BAHAN-BAHAN

250g whipping creame
250g creame cheese
8 sudu besar gula kastor
1 gulung swiss roll coffee( aku guna swiss roll orenge dilembab ngan air kotak coffee..hehe dugaan yg aku sebut td)

CARA-CARA
Pukul creame cheese bersama 4 sudu gula kastor sehingga lembut kemudian masukan whipping creame dan 4 sudu gula kastor, pukul lagi sehingga lembut.
Susun swiss roll yg telah dipotong sederhana tebal di dalam tupper ware kemudian masukan creame yg telah dipukul td buat beberapa lapisan sehingga habis.Bahagian atas ditaburi serbuk koko dan coklat rice.Kemudian simpan dalam peti sejuk beku selama 2 jam lepas tu letak la kat tempat sejuk biasa...siap dah bleh makan .....

1 comment:

linda said...

gud luck kak da.pasni i lah peminat setia yang baca