Untuk kali ni kakda guna resipi yang diambil dari blog Ros jintanmanis.Sebenarnya resipi ni untuk muffin,tapi kakda buat dalam versi derhaka..hahaha..jadi lah kek cawan pisang.
Resipi asal--> Muffin Pisang Bercoklat
Sumber--> Ros Jintanmanis
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1 cawan suku gula ( 1 1/3 cawan)
2 biji pisang yang ranum
1/2 cawan minyak masak
2 biji telur
1/3 cawan ( suku) susu segar --> kakda guna susu cair
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 1/2 sudu kecil baking powder
beberapa titik esen vanila
beberapa ketul coklat dairy milk ( ros guna jenama meiji)--> kakda tak masukkan pun
Cara-caranya
1. Hancurkan pisang dengan menggunakan gelas dan letakkan 1/2 sudu kecil garam.--> kakda blender je.
2. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat, kemudian pukul telur hingga berbuih baru masukkan gula, pukul lagi hingga kembang.
3. Selepas itu, masukkan pisang dan kacau sebati, kemudian masukkan minyak, dan tepung sedikit demi sedikit, titik kan beberapa esen vanila, akhir sekali masukkan susu cair, masa ni jangan guna mixer ye, guna spatula atau senduk kayu je.
Memang menjadi walaupun dalam versi derhaka..Minta maaf tuan punya resipi ye..sesuka hati je tukar nama..
SELAMAT MENCUBA..
2 comments:
alahai tomei2nya cc pisang tu..suka..mesti harum bau pisang tu...sedap mkn panas2 tau..hihi
alahai lamanya kita x buka blog..ada yang tinggal jejak..
Post a Comment