ASSALAMUALAIKUM WRT……..& SELAMAT DATANG

Monday, 7 January 2013

KARIPAP



KARIPAP KARIPAP CINTA

Bahan-Bahan kulitnya

2 cawan mug tepung gandum
2 sudu besar marjerin dicairkan
½ cawan mug air

Bahan untuk inti

7 biji ubi kentang didadu
1 sudu besar serbuk kari
1 ½ cawan mug air
4 ulas bawang merah kisar
2 ulas bawang putih kisar
Sedikit minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya..

Panaskan marjerin terlebih dahulu,biarkan suam-suam sedikit kemudian di gaul dengan tepung sehingga menjadi seperti serbuk roti,selepas itu tambah air sedikit demi sedikit dan uli sehingga adunan sebati,tak melekat kat jari2 ye.ketepikan.

Cara nak membuat intinya :

Tumis bawang sehinga naik bau,masukan serbuk kari dan air sedikit, masak sehingga pecah minyak dan masukan ubi kentang dan baki air tadi biarkan ia kering sedikit masukan garam dan gula secukup rasa.Masak le sehingga ubi kentang manjadi benar-benar empuk dan kering.

Bulat2kan doh tadi dan canai nipis-nipis letak dalam acuan karipap dan letak inti secukupnya,dan tutup la acuan tu..jadi lah karipapnya..Buat sehingga selesai..Goreng dalam minyak yang panas sehingga keperangan.Angkat le..

Boleh la makan..

Kejadian tak berapa menarik tapi time makannya sedap je..hehehe..sempat lagi puji diri sendiri.

3 comments:

linda said...

gud luck utk kak da dan resepi2 yang menarik..gomo kelate gomo..hahaha..wa

Mamasya said...

Salam Kenal Hasidah & slmt thn baru.karipap yg penting sedapkan...

Hasidah Bt Awang said...

Linda..dimana catatanmu..hehe
Terima kasih Mamasya..karipap pakai resipi mana-manapun memang sedap..