KARIPAP KARIPAP CINTA
Bahan-Bahan kulitnya
2 cawan mug tepung
gandum
2 sudu besar
marjerin dicairkan
½ cawan mug air
Bahan untuk inti
7 biji ubi kentang
didadu
1 sudu besar serbuk
kari
1 ½ cawan mug air
4 ulas bawang merah
kisar
2 ulas bawang putih
kisar
Sedikit minyak untuk
menumis
Garam dan gula
secukup rasa
Cara membuatnya..
Panaskan marjerin
terlebih dahulu,biarkan suam-suam sedikit kemudian di gaul dengan tepung sehingga menjadi
seperti serbuk roti,selepas itu tambah air sedikit demi sedikit dan uli
sehingga adunan sebati,tak melekat kat jari2 ye.ketepikan.
Cara nak membuat
intinya :
Tumis bawang
sehinga naik bau,masukan serbuk kari dan air sedikit, masak sehingga pecah
minyak dan masukan ubi kentang dan baki air tadi biarkan ia kering sedikit
masukan garam dan gula secukup rasa.Masak le sehingga ubi kentang manjadi
benar-benar empuk dan kering.
Bulat2kan doh tadi dan canai nipis-nipis letak dalam acuan karipap dan letak inti secukupnya,dan tutup la acuan tu..jadi lah karipapnya..Buat sehingga selesai..Goreng dalam minyak yang panas sehingga keperangan.Angkat le..
Boleh la makan..
Kejadian tak berapa menarik tapi time makannya sedap je..hehehe..sempat lagi puji diri sendiri.
Bulat2kan doh tadi dan canai nipis-nipis letak dalam acuan karipap dan letak inti secukupnya,dan tutup la acuan tu..jadi lah karipapnya..Buat sehingga selesai..Goreng dalam minyak yang panas sehingga keperangan.Angkat le..
Boleh la makan..
Kejadian tak berapa menarik tapi time makannya sedap je..hehehe..sempat lagi puji diri sendiri.
3 comments:
gud luck utk kak da dan resepi2 yang menarik..gomo kelate gomo..hahaha..wa
Salam Kenal Hasidah & slmt thn baru.karipap yg penting sedapkan...
Linda..dimana catatanmu..hehe
Terima kasih Mamasya..karipap pakai resipi mana-manapun memang sedap..
Post a Comment