Salam sayang kepada pengunjung setia blog ini,yang sentiasa mengikuti catatan kakda ini dan tak jemu mengembara dengan masakan dalam blog ini.Kakda ucapkan berbanyak terima kasih kerana tanpa pengunjung pasti terkubur lah blog ini..hehehe
Menu kali ini yang masih simple juga dan antara gulai sayur febret kakda.Pekena ngan budu+tempoyak,ikan goreng garing dan ulam timun batang+petai..Perthh..mertua lalu belakang pun tak sedar.
Bahan-bahan (kakda buat untuk 2 org makan je)
Santan daripada 1/2 biji kelapa
2 ulas bawang merah
10 biji lada hitam
sedikit isi ikan tawar (dibakar)
1/2 batang petola
sedikit kubis
Bawang merah dan lada hitam ditumbuk dengan menggunakan lesung batu,kemudian masukan ikan tawar,tumbuk sehingga lumat,ketepikan
Kemudian masukkan santan dalam periuk dan bahan tumbuk tadi beserta petola yang dipotong pendek-pendek letak le atas api yang sederhana,selepas itu masukkan garam dan gula secukup rasa.
Biarkan ia menggelegak sekejap.Agak-agak sayur dah lembut boleh la tutup apinya.Siap..
SELAMAT MENCUBA..CUBA JANGAN TAK CUBA
2 comments:
kalau sayur lemak gini QH suka mkn dgn ikn masin n telur dadar...perghhh btmbh mkn jadinya...hehe
yang penting kak..selera aje..hehehe
Post a Comment