Selamat tengahari semua..diharapkan semua dalam keadaan yang sihat sejahtera.Hari ni kakda nak share resipi yang telah ditry buat semalam hari.hehehe..Suka-suka je kakda telah meringkaskan resipi ini,kerna x cukup bahan tapi teringin sangat tekak ini nak memamam pau ni @ roti kukus tersebut.
ROTI KUKUS @
ROTI PAU
Bahan-bahan
221gm tepung gandum
(ada byk ni je yang tinggal)hehehe
1 1/2 gelas air
1 1/2 st yis
1 sb lemak sayuran
Sedikit garam dan
gula
(resipi yang telah
diringkaskan oleh kakda berdasarkan resipi DI SINI.
Ini lah hasilnya.Walaupun tak putih melepak,kakda tetap puas hati dengan usaha kakda ni.Sebab sebelum2 ni tak jadi mcm ni.Ni lah hasil terbaik setakat ini.Nanti next time kakda akan cuba resipi yang betul2 punya.
Inti kelapa+kacang
secukupnya
Masukan yis,garam
dan gula kedalam air,biarkan seketika sehingga berbuih..ketepikan
Gaul tepung dan lemak sayuran sehingga sebati
Kemudian uli dengan
air yis tadi sehingga tidak melekat dijari,perapkan selama 30mnt atau sehingga
kembang
Apabila dah kembang
kita amik doh tu tumbuk2 sket nak keluarkan gelembung udara katanya(berdasarkan
resipi yang dirujuk)KLIK DI SINI.
Bulat-bulatkan,kakda
dapat dalam 12 biji.
Biarkan selama 5
minit.
Kemudian boleh la masukkan intinya..buat le sehingga habis.
Biarkan ia dalam 30mnt lagi
Selepas itu boleh la dikukus..Kakda kukus selama 5-6 mnt.
Sebelum tu panaskan lah dulu kukusan.
SELAMAT MENCUBA..
No comments:
Post a Comment