ASSALAMUALAIKUM WRT……..& SELAMAT DATANG

Tuesday, 1 January 2013

KEK KUKUS ASAM MANIS 2013

Salam sayang salam tahun baru,kepada pengunjung blog ini,sesiapa ada azam tahun baru tak?bagi kakda pula azam tahun ni nak try buat bisnes jual kek..hahah..sekiranya dapat restu en.Hubby.Sebelum kakda lupa kakda nak ucapkan terima kasih banyak-banyak kepada pengunjung blog kakda.com,yang sentiasa nantikan post-post terkini daripada kakda.Tanpa kalian siapa dan dimana lah letaknya blog kakda.com ini.Apapuu I LOve U alls..Doa2kan kakda agar teruskan dunia blogger ini.heheh..Amin..

Panjang pula ye Intro kali ni.Jom la tengok resipinya pulak..Sepatutnya kek ni dipost pada 1-1-2013 tetapi oleh kerana masalah teknikal dan keslowan line membuatkannya tertunda untuk dipost.

Inilah cara kakda menyambut tahun baru dengan membuat kek dan diagih kepada jiran tetangga sket sorang.Disamping nak puaskan hati ini mentry resipi daripada kak Ita Masam manis.DI SINI



Kek kukus ni pun tidak mengecewakan kakda,hehe..memang sedap dan gebus,dan tak pernah ketemu kek kukus asam manis ni dimana-mana kedai.Dan itu juga membanggakan kakda,buat kek yang tak pernah dirasai sebelum ini.


KEK KUKUS ASAM MANIS
By : CHEF ZUBAIDAH
Rujukan : Buku Masakan Jamuan Kek

325 gm mentega
- guna marjerin
250 gm gula kastor
300 gm tepung naik sendiri- tepung gandum+serbuk penaik 2 sudu kecil
6 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
100 gm kepingan asam manis ~ dipotong halus

Sediakan loyang berukuran 8 inc

Sapukan mentega pada loyang dan alas dasar loyang dengan kertas kek

Panaskan kukusan dengan api yang besar


Pukul mentega dan gula hingga sebati

 

Masukkan telur satu persatu dan terus memukul hingga rata
 

Tambahkan esen vanilla dan teruskan pukul
 

Akhir sekali masukkan tepung dan kepingan asam manis
 

Tuangkan adunan yang telah siap ke dalam loyang
 

Tutup loyang dengan kepingan aluminium foil
 

Kukus kek selama 1 jam dengan api yang besar atau sehingga kek di masak dengan sempurna

Sejukkan kek sepenuhnya di atas redai setelah masak sebelum di potong dan dihidangkan
.
 
Selamat mencuba..

No comments: