ASSALAMUALAIKUM WRT……..& SELAMAT DATANG

Sunday, 23 December 2012

PETOLA BERLADA

Selamat petang Ahad dan ceria-ceria lah sokmo..Kepada yang bercuti selamat bercuti,selamat balik kampung,dan kepada mangsa banjir semoga selamat main air.Kat kg Kakda kat Kelantan katanya dah banjir,tapi nasib baik air tahun ni tak sampai kat umah,Alhamdullilah tak perlu dah nak punggah memunggah barang.

Petang ni kakda nak share resipi sayur pula,rasanya ini yang pertama kakda post kat blog.

Menu ni antara yang kakda suka,bahan pun tak susah,yang simple-simple aje.
 

Bahan-bahan:
1 biji petola (buat untuk 2 orang makan je)
10 ekor udang basah buang kulit
2 ulas bawang merah kisar
1 ulas bawang putih kisar
7 tangkai cili kering kisar
garam,gula secukup rasa
sedikit air
sedikit minyak
 
Cara memasak:
Potong petola pendek-pendek.Basuh dan ketepikan.

Tumis bahan kisar sehingga naik bau,masukkan sedikit air dan udang,biarkan sekejap.

masukkan bahan perasa ikut citarasa anda.

Kemudian masukkan petola dan biar seketika boleh la tutup api.
Siap.

SELAMAT MENCUBA...CUBA JANGAN TAK CUBA..

2 comments:

Qasey Honey said...

sedap..tp nk kutip udang2 tu dlu!! hihi

Hasidah Bt Awang said...

kutip selagi termanpu..hu