ASSALAMUALAIKUM WRT……..& SELAMAT DATANG

Friday, 7 December 2012

BUAH MELAKA,ONDE-ONDE@BUAH MULONG




Buah Melaka @ onde-onde @ buoh Mulong

Bahan-bahan
½ tepung pulut*
Sedikit tepung beras*
Sedikit air daun pandan*
Sedikit pewarna hijau
Gula melaka / gula kerek / nisan diracip
Kelapa parut
Sedikit garam
Sedikit air daun pandan.

Cara-cara
1.     Bahan yang bertanda * diadun bersama dan tambahkan sedikit pewarna hijau.
2.     Uli sehingga adunan sebati (adunannya seperti adunan butir nangka keluaran lepas)
3.     Bulat2 kan adunan tadi dan masukan gula Melaka yg diracip halus.
4.     kemudian masukan kedalam air yang mendidih
5.     Apabila ia terapung-apung..tandanya kuih dah masak
6.     Angkat dan ’golek-golek’ di dalam kelapa parut yang dah dimasukan sedikit garam.
So..siap ..boleh dimakan..

Tada ini lah..hasilnya...


Level masak kak da ni ditahap x berapa tinggi x berapa rendah...so masak2 pun yang simple2,ala tradisional sket..sebenarnya banyak lagi yang perlu kak da pelajari..

Kak da teringin nak buat kek-kek yang comel2 ala,tapi tu la kan..tgk bahan-bahan yg susah nak cari kat sini disamping peralatan yg x berapo nak ado...buat hati ni..jadi x berapa nak godek2 kat dapur..hehehe (alasan sebenarnya..hahaha)

Last-last masak bahan yang senang di cari,sukatan yang guna cawan je..kalau yg tradisional pula,main anggaran je lah..dah mak I ajar cam gitu,biasa la orang tua ni,dulu2 mana nak ada benda alah macam skang ni...digital scale lah,spatu lah,dan seangkatannye lah..

No comments: