Buah Melaka @ onde-onde @ buoh Mulong
Bahan-bahan
½ tepung pulut*
Sedikit tepung beras*
Sedikit air daun
pandan*
Sedikit pewarna
hijau
Gula melaka / gula
kerek / nisan diracip
Kelapa parut
Sedikit garam
Sedikit air daun
pandan.
Cara-cara
1.
Bahan
yang bertanda * diadun bersama dan tambahkan sedikit pewarna hijau.
2.
Uli sehingga adunan sebati (adunannya seperti adunan
butir nangka keluaran lepas)
3.
Bulat2 kan adunan tadi dan masukan gula Melaka yg diracip
halus.
4.
kemudian masukan kedalam air yang mendidih
5.
Apabila ia terapung-apung..tandanya kuih dah masak
6.
Angkat dan ’golek-golek’ di dalam kelapa parut yang dah
dimasukan sedikit garam.
So..siap ..boleh dimakan..
Tada ini lah..hasilnya...
Level masak kak da ni ditahap x berapa tinggi x berapa rendah...so masak2
pun yang simple2,ala tradisional sket..sebenarnya banyak lagi yang perlu kak da
pelajari..
Kak da teringin nak buat kek-kek yang comel2 ala,tapi tu la kan..tgk
bahan-bahan yg susah nak cari kat sini disamping peralatan yg x berapo nak
ado...buat hati ni..jadi x berapa nak godek2 kat dapur..hehehe (alasan
sebenarnya..hahaha)
Last-last masak bahan yang senang di cari,sukatan yang guna cawan je..kalau
yg tradisional pula,main anggaran je lah..dah mak I ajar cam gitu,biasa la
orang tua ni,dulu2 mana nak ada benda alah macam skang ni...digital scale
lah,spatu lah,dan seangkatannye lah..
No comments:
Post a Comment