Lagi resipi lauk ye..dua tiga hari ni mood nak buat kuih muih tak berapa nak ado..Sebab lidah n tekak kakda ni dok terliur ke cempedak goreng,dok teringat-ingat lagi yang buat hari tu.hehehe
Untuk time ni kakda nak share resipi lauk pauk ye,boleh juga adik dan anak buah kakda buat rujukan diorang nak masak lauk2 yang simple dan pengunjung blog kakda ni.
Bahan-bahan:
5 ekor ikan selayang a.k.a sardin dibersih dan diperap dengan garam kunyit.
3 ulas bawang merah dikisar
2 ulas bawang putih kisar
10 tangkai cili kering dikisar
1 keping petai buang kulitnya
garam,gula dan serbuk perasa ikut selera
minyak untuk mengoreng
Cara memasak:
1.Goreng ikan yang diperap tadi.Dah masak ketepikan.
2.Panaskan sedikit minyak didalam kuali dan tumis bahan kisar sehingga naik bau.
3.Masukan sedikit air dan tambah bahan perasa secukup rasa.
4.Masukan petai,biarkan ia mendidih sekejap.
5.Masukan ikan goreng tadi,boleh la tutup apinya..
6.Sedia untuk dihidangkan.
So simple kan..SELAMAT MENCUBA..
2 comments:
mesti sedap ni..satu kelainan bile sambal ikan diletak petai jugak kt dlm tu..bleh btambah mkn nmpknya ni..hihi
Memang sedap bg pengemar petai..hihi
Post a Comment