Petang ni kakda buat
kuih bengkang,lagi kuih tradisionalkan..Sebab my hubby ni suka sgt mkn kuih
ni..Satu lg kuih yang susah untuk dicari disini.Tak susah macamana,mestilah
susah sebab nak cari yang sama macam mak dia buat.huhuhu…
Yang kakda buat
setakat ni x de lagi yang jd mcm mak dia buat,merangkap mak mertua
i..hehehe..Tak sempat nak belajar time blk kg,sempat amik resipi je..Biasa la
orang-orang lama ni Cuma bagi bahan asas je,sukatannya main agak2 je kalau
bahasa kuno Kelantan dibahasakan‘cekro’hehe.
Bahan-bahan:
3 cawan santan
2 ½ cawan tepung
gandum
1 biji telur
1 cawan gula
Sedikit pewarna
hijau
Sedikit air daun
pandan.
Cara membuatnya :
Campur semua bahan
di atas dan putar menggunakan mixer supaya cepat sebati.Kemudian Masukan
kedalam Loyang dan bakar dengan suhu 150’
selama 1 jam 30 mnt.
Angkat dan sejukan
barulah dipotong2 untuk dihidangkan.
Tapi cara mak mertua
I dia guna periuk khas untuk kuih bengkang ni dimasak diatas dapur gas dengan
api perlahan.Mungkin sebab tu kot berbeza ngan kakda buat.hehehe..Sebenarnya
kakda xde periuk tu yang guna Loyang dan
dibakar dalam oven.
Apa-apapun tiap kali
buat kuih ni sudah semestinya finish already di makan habby.Kakda pun suka gak
sebenarnya kuih ni.heheh..Lepas tu bagi lah kat jiran sebelah 1 2
piring,pinggan kan
banyak sangat nanti nak penuhkan.(bunyi macam x ikhlas je..hahaha..whateverlah)
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment