ASSALAMUALAIKUM WRT……..& SELAMAT DATANG

Friday, 7 December 2012

KUIH KOCI



 Kali ini kuih tradisional lagi ye,bahan yg mudah jgk.Jom tengok resipi.

Bahan-bahan:
2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung beras
1 cawan air
1st perasa pandan
sedikit pewarna hijau
secubut garam
Daun pisang secukupnya 
sedikit minyak

Bahan Inti
Kelapa parut daripada sebiji kelapa
Gula merah ikut selera(nak manis atau kurang manis)
2 ulas durian buang bijinya
sedikit garam
sedikit air 
2 helai daun pandan
Cara membuatnya:
Terlebih dahulu masakan intinya ye,caranya satukan semua bahan di atas didalam periuk ataupun kuali dia atas api yang sederhana,masak sehingga kering.Angkat dan ketepikan..(kakda buat mlmnye lagi)Sediakan inti terlebih dahulu hehehe.



Satukan semua bahan diatas didalam bekas yang sesuai,uli sehingga sebati.(seperti adunan butir nangka).
Boleh la dibungkus atau balut dengan daun pisang,disini kakda sertakan pic cara lipatan daun pisang ye,harap faham le ye


Dah siap lipat oleskan sedikit minyak pada daun pisang agar apabila kiuh dah masak ia tak melekat pada daun pisang.
Kemudian bulatkan adunan, letakan inti ditengah2 dan salut le inti tersebut ngan adunan tadi.Buat sehingga habis.Dan boleh lah dikukus,sebelum tu panaskan dulu kukusan ye.Kukus selama 15minit @ sehingga masak.  

No comments: