Kali ini kuih
tradisional lagi ye,bahan yg mudah jgk.Jom tengok resipi.
Bahan-bahan:
2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung beras
1 cawan air
1st perasa pandan
sedikit pewarna hijau
secubut garam
Daun pisang secukupnya
sedikit minyak
Bahan Inti
Kelapa parut
daripada sebiji kelapa
Gula merah ikut
selera(nak manis atau kurang manis)
2 ulas durian buang bijinya
sedikit garam
sedikit air
2 helai daun pandan
Cara membuatnya:
Terlebih dahulu masakan intinya ye,caranya
satukan semua bahan di atas didalam periuk ataupun kuali dia atas api yang
sederhana,masak sehingga kering.Angkat dan ketepikan..(kakda buat mlmnye
lagi)Sediakan inti terlebih dahulu hehehe.
Satukan semua bahan diatas didalam bekas yang
sesuai,uli sehingga sebati.(seperti adunan butir nangka).
Boleh la dibungkus atau balut dengan daun
pisang,disini kakda sertakan pic cara lipatan daun pisang ye,harap faham le
ye
Dah siap lipat oleskan sedikit minyak pada daun pisang agar apabila kiuh
dah masak ia tak melekat pada daun pisang.
Kemudian bulatkan adunan, letakan inti
ditengah2 dan salut le inti tersebut ngan adunan tadi.Buat sehingga habis.Dan
boleh lah dikukus,sebelum tu panaskan dulu kukusan ye.Kukus selama 15minit @
sehingga masak.
No comments:
Post a Comment