BAHAN-BAHAN:
Bahan Rebusan Ayam
Beberapa ketul ayam
1 kiub pati ayam
Cara membuat:
Ayam dibersih dan
rebus dengan kiub pati ayam.Setelah empuk keluarkan dari periuk.
Bahan Untuk Nasi:
4 pot beras
2 sudu besar marjerin (untuk menumis)
2 tangkai bunga lawang
1 keping kulit kayu manis
Sedikit pewarna kuning
Cara Membuat:
1.Cuci beras,kemudian toskan
2.Panaskan marjerin dan tumis bunga lawang dan kulit kayu manis sehingga
naik bau.
3.Masukan beras gaul
sehingga sebati dan masukan air rebusan ayam tadi.
4.Masukan pewarna kuning dan kacau sekejap tunggu sehingga masak.
Bahan untuk Sup
kosong:
3 ulas Bawang merah
dimayang
2 ulas Bawang putih
dimayang
1 kuntum Bunga Lawang
1 btg Kulit kayu manis
2 biji Buah pelaga
1 inci halia diketuk
Sedikit minyak untuk
menumis
Cara membuat
Panaskan
minyak,tumis semua bahan diatas sehingga naik bau dan masukan air rebusan ayam tadi dan tambah sedikit air.Tunggu
sehingga mendidih..boleh angkat untuk dihidangkan.Siap
Bahan untuk Ayam
Goreng
Ayam yang direbus tadi
1 inci Halia
3 ulas Bawang merah
2 ulas Bawang putih
4 sudu besar Kicap
Garam,gula dan
serbuk perasa ikut citarasa
(Kisar semua bahan)
Minyak untuk mengoreng
Cara membuat
1.Ambil ayam yang
direbus tadi
2.Lumurkan ayam
dengan bahan-bahan di atas
3.Kemudian goreng
ayam sebentar
Bahan untuk kicap:
Gunakan bahan-bahan yang telah dilumurkan pada ayam tadi.
Bahan untuk sambal kicap:
Beberapa cili padi/cabai
Beberapa ulas bawang putih & bawang merah
Sedikit cuka
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air
Cara membuat
Kisar semua bahan dan selepas kisar masak sekejap di atas api yang perlahan.So siap..biasanya kakda buat banyak untuk stok untuk dimakan next time2.
Untuk hiasan kakda guna daun bawang/sup dan bawang goreng,timun dan tomato.
Selamat mencuba...Bagi saya time baca resipi sesuatu masakan rasa macam
sukar je nak buat tapi apabila dah buat takde lah sesukar yang kita
rasa..huhu..Walaupun baca resepi yang panjang2 tapi masa hendak masak tu takde
la amik masa panjangpun....
No comments:
Post a Comment