ASSALAMUALAIKUM WRT……..& SELAMAT DATANG

Wednesday, 12 December 2012

NASI AYAM SEMPOI

Selamat malam dan moga ceria dan happy sokmo wahai pembaca blog ini dan kawan-kawan yang sudi tinggalkan jejak.Kali ni kakda nak share resipi nasi ayam sempoi je,buat makan famili je.Resipi ni kakda amik daripada sister in-law.Nampak sempoi je masa dia buat, terus minta resipi..heheh..kakda ni kalau nampak atau tengok orang buat resipi yang sempoi tapi sedap mesti nak minta resipi..



BAHAN-BAHAN:
Bahan Rebusan Ayam
Beberapa ketul ayam
1 kiub pati ayam

Cara membuat:
Ayam dibersih dan rebus dengan kiub pati ayam.Setelah empuk keluarkan dari periuk.

Bahan Untuk Nasi:
4 pot beras
2 sudu besar marjerin (untuk menumis)
2 tangkai bunga lawang
1 keping kulit kayu manis
Sedikit pewarna kuning

Cara Membuat:
1.Cuci beras,kemudian toskan
2.Panaskan marjerin dan tumis bunga lawang dan kulit kayu manis sehingga naik bau.
3.Masukan beras gaul sehingga sebati dan masukan air rebusan ayam tadi.
4.Masukan pewarna kuning dan kacau sekejap tunggu sehingga masak.



Bahan untuk Sup kosong:
3 ulas Bawang merah dimayang
2 ulas Bawang putih dimayang
1 kuntum Bunga Lawang
1 btg Kulit kayu manis
2 biji Buah pelaga
1 inci halia diketuk
Sedikit minyak untuk menumis

Cara membuat
Panaskan minyak,tumis semua bahan diatas sehingga naik bau dan masukan air rebusan ayam tadi dan tambah sedikit air.Tunggu sehingga mendidih..boleh angkat untuk dihidangkan.Siap


Bahan untuk Ayam Goreng
Ayam yang direbus tadi
1 inci Halia
3 ulas Bawang merah
2 ulas Bawang putih
4 sudu besar Kicap
Garam,gula dan serbuk perasa ikut citarasa
(Kisar semua bahan)
Minyak untuk mengoreng

Cara membuat
1.Ambil ayam yang direbus tadi
2.Lumurkan ayam dengan bahan-bahan di atas
3.Kemudian goreng ayam sebentar

Bahan untuk kicap:
Gunakan bahan-bahan yang telah dilumurkan pada ayam tadi.

Bahan untuk sambal kicap:
Beberapa cili padi/cabai
Beberapa ulas bawang putih & bawang merah
Sedikit cuka
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air

Cara membuat
Kisar semua bahan dan selepas kisar masak sekejap di atas api yang perlahan.So siap..biasanya kakda buat banyak untuk stok untuk dimakan next time2. 

Untuk hiasan kakda guna daun bawang/sup dan bawang goreng,timun dan tomato.

Selamat mencuba...Bagi saya time baca resipi sesuatu masakan rasa macam sukar je nak buat tapi apabila dah buat takde lah sesukar yang kita rasa..huhu..Walaupun baca resepi yang panjang2 tapi masa hendak masak tu takde la amik masa panjangpun....

No comments: