Siaran lewat untuk hari ni.Apa khabar semuanya,rata-rata orang dok bercerita perihal hujan,kat langkawi pun hujan,dan hujan-hujan cuaca yang sejuk emm.. membuatkan perut ini minta diisi je..hehe
Petang ni kakda membaking,hehe.Stok dah ada, boleh la nak membaking dan apabila dah membaking,kejadiannya yang amat sedap, buat hati ini gembira.Menjadi juga walaupun hanya menggunakan tepung gandum biasa,tapi kalau betul-betul guna ikut resipi lagi bestkan.Kakda rujuk kat SINI.
Lihatlah pic kat bawah ni,seronoknya masa tengok kek ni naik je..tapi pic guna kamera henset je,xleh lawan dengan pic yang diambil kamera canggih gitu.hehehe
Dan apabila menjadi macam ni lagi la teruja..hehe..Sebab ikut tips yang diberi.
Dan apabila dipotong,suka hatinya,kali ni banyak sket picnya..Sebab seronok buat kek menjadi ditambah lagi sedap.
Jom tengok resipinya,tapi kakda dah ubah beberapa bahan.Sorry ye.
Apa pun terima kasih kerana Kak Ita sudi berkongsikan resipi ini.Dan saya telah mencuba buat kek ini.
KEK MENTEGA PANDAN
By : Chef Zubaidah
Rujukan : Buku Resepi Jamuan Kek
270 gm mentega - kakda guna marjerin
230 gm gula kastor
5 biji telur
60 gm santan
1 sudu besar pes pandan
1 sudu teh pewarna hijau epal
240 gm tepung naik sendiri - kakda guna tepung gandum
30 gm kelapa parut kering
1/2 sudu teh serbuk penaik - kakda guna 1 sudu besar
1 sudu teh esen vanilla
Sediakan loyang 9 inc
Sapukan sedikit mentega pada loyang dan alas dasar loyang dengan kertas kek
Panaskan oven pada suhu 170C
Petang ni kakda membaking,hehe.Stok dah ada, boleh la nak membaking dan apabila dah membaking,kejadiannya yang amat sedap, buat hati ini gembira.Menjadi juga walaupun hanya menggunakan tepung gandum biasa,tapi kalau betul-betul guna ikut resipi lagi bestkan.Kakda rujuk kat SINI.
Lihatlah pic kat bawah ni,seronoknya masa tengok kek ni naik je..tapi pic guna kamera henset je,xleh lawan dengan pic yang diambil kamera canggih gitu.hehehe
Dan apabila menjadi macam ni lagi la teruja..hehe..Sebab ikut tips yang diberi.
Dan apabila dipotong,suka hatinya,kali ni banyak sket picnya..Sebab seronok buat kek menjadi ditambah lagi sedap.
Jom tengok resipinya,tapi kakda dah ubah beberapa bahan.Sorry ye.
Apa pun terima kasih kerana Kak Ita sudi berkongsikan resipi ini.Dan saya telah mencuba buat kek ini.
KEK MENTEGA PANDAN
By : Chef Zubaidah
Rujukan : Buku Resepi Jamuan Kek
270 gm mentega - kakda guna marjerin
230 gm gula kastor
5 biji telur
60 gm santan
1 sudu besar pes pandan
1 sudu teh pewarna hijau epal
240 gm tepung naik sendiri - kakda guna tepung gandum
30 gm kelapa parut kering
1/2 sudu teh serbuk penaik - kakda guna 1 sudu besar
1 sudu teh esen vanilla
Sediakan loyang 9 inc
Sapukan sedikit mentega pada loyang dan alas dasar loyang dengan kertas kek
Panaskan oven pada suhu 170C
Cara membuatnya:
Pukul marjerin dan gula kastor hingga sebati dan berkrim
Masukkan telur satu persatu dan teruskan memukul
Kemudian masukkan esen vanilla, kelapa parut , pes pandan dan pewarna hijau
Masukkan tepung gandum berselang seli dengan santan
Tuangkan adunan ke dalam loyang 9 inc dan bakar pada suhu 170C selama 1 jam atau sehingga kek dimasak sempurna.
Yang kat bawah ni versi kukus.Sesaje kot next time boleh kukuskan aje..Dengan kukus pun menjadi juga..lagi la bertambah happy.Yang penting kesedapan kek ini.Memang kak Ita tak tipu..hahaha..Incik suamipun kata sedap.lagi bersemangat..hehehe
CUBA JANGAN TAK CUBA..next time kakda nak mentry kek asam manis pulak.
Masukkan telur satu persatu dan teruskan memukul
Kemudian masukkan esen vanilla, kelapa parut , pes pandan dan pewarna hijau
Masukkan tepung gandum berselang seli dengan santan
Tuangkan adunan ke dalam loyang 9 inc dan bakar pada suhu 170C selama 1 jam atau sehingga kek dimasak sempurna.
CUBA JANGAN TAK CUBA..next time kakda nak mentry kek asam manis pulak.
4 comments:
nampak moist kek tu kan.. sure harum bau pandan...
memang harum...st rumah bau..heheh
Salam kenal Ida.dtg kunjungan balas.
nampak lembut kek pandan itu...sesuai buat minum ptg tambah kalau hujan...mkn dg teh panas...
Terima kasih mamasya sudi tinggalkan jejak diteratak ini..bertambah la makannye..heheh
Post a Comment