Sebenarnya hubby yang dok teringin nak makan lompat tikam ni..Semenjak dok sini la x jumpa lagi le kuih ni..so kakda tanya2 senior resipinya.
Kakda masak untuk 3 4 orang makan je..biasanya bg kat jiran 1 2
mangkuk..heheh..
Bahan-bahan
½ kg Beras pulut
2 Gelas Tepung beras
1 biji kelapa diambil Santan(guna kepala santan je)
2 keping Gula kerek
Pewarna merah
Pewarna hijau
Sedikit garam
Air secukupnya
Cara menbuatnya
1.Beras pulut
direndam dengan pewarna merah selama 4 jam,kemudian dikukus sehingga masak @
lembut.
2.Bancuh tepung
beras dengan air dan titikan pewarna hijau dan masak di atas api perlahan sehingga
masak.angkat dan tuangkan kedalam bekas atau Loyang
dan rata2kan.Ketepikan.
3.Santan dimasak
sehingga pekat dan tambah sedikit garam.Sekiranya santan masih cair masukan 1
sudu besar tepung beras untuk memekatkannya.Ketepikan.
4.Masak gula kerek 2
keping dengan segelas air sehingga gula kerek hancur.Masak diatas api
sederhana.Kemudian sejukan dan tapis terlebih dahulu sebelum dimakan.
5.Sedia untuk
dimakan.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment