Hari ni kakda nak share lagi resipi lauk ye,kali ni kita share resipi kari ikan sardin yang kakda tengok kat SINI.
SUMBER : AZIE KITCHEN
Bahan bahan:
1 tin sardin
3 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
2 sudu besar serbuk kari
4 cili padi- kakda tak gunapun
1 tangkai daun kari-pun tak masukan
Sedikit halia
Garam dan gula
Asam jawa-kakda guna asam keping
1 Timun batang-kakda tambah
Santan daripada 1/2 biji kelapa
Cara memasaknya:
1.Terlebih dahulu ikan sardin ditoskan dan digoreng sekejap.
2.Tumis bawang merah,bawang putih,halia sehingga naik bau.
3.Kemudian masukan serbuk kari dan biarkan ia pecah minyak.
4.Selepas itu masukan santan,garam dan gula secukup rasa.
5.Biarkan ia mendidih sekejap,masukan timun batang yang dah dipotong-potong,biarkan seketika.
6.Akhir sekali masukan ikan sardin yang digoreng tadi.
7.Angkat dan hidangkan.
Bertambah juga makan nasi walaupun berlaukan kari sardin..hehehe..Cukup lengkap,sayur pun dah ada,dengan hanya satu masakan je.Mudah dan simple.
No comments:
Post a Comment