Bahan-bahan
Ayam (kakda guna
bahagian dada)
7 ulas bawang putih
ditumbuk dan dimayang
1 labu bawang besar
2 inci halia
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos
tiram
5 biji cili padi
Garam,gula dan
serbuk perasa
Cara membuatnya..
1.Tumbuk 4 ulas
bawang putih dan 1 inci halia serta cili padi kemudian gaulkan dengan
garam,gula serbuk perasa,kicap pekat dan sos tiram sehingga sebati.
2.Lumurkan pada ayam
dan perap sekejap sebelum tu ayam dicucuk2 dengan garfu supaya ada ruang untuk
bahan perap menyerap.
3.Selepas diperap
masukan ayam dalam bekas yang sesuai untuk dikukus dan taburkan bawang dan
halia yang dimayang.
4.Kukus sehingga
ayam empuk.
5.Angkat dan hiaskan
dengan potongan carrot,timun dan daun salad.Sedia untuk di hidang.
SELAMAT MENCUBA
4 comments:
salam kakda..
aduh sedap lah pulak tengok ayam ni malam2 macam2 ada lah,,
salam kak noor,terima kasih singgah diteratak yg x berapa moden ni,yg penting masakan yg sodap..hihihi
assalam
terima kasih kerana sudi singgah ye
sedapnye lauk ayam tu
sesuai le untuk diet kot..hehe
Post a Comment