ASSALAMUALAIKUM WRT……..& SELAMAT DATANG

Sunday, 9 December 2012

APAM POLKA.DOT VERSI LADY BIRD

Apa khabar semua..kakda n famili sihat2 je,izaz baru lepas kena cucuk untuk Sthn 6 bulan.Budak baik tak menangis,balik dari klinik terus tido.Boleh le Ibu nak update blog jap.

Dua tiga hari ni kakda bz sket,ada sedara datang umah,diorang holiday kat Langkawi ni,kira mai tido kat kat umah kakda la.Ada tetamu riuh le umah kakda ni.Izaz suka la ramai orang,biasa dia dok sorang-sorang je.Nasib baik izaz ni jenis ok ngan sapa-sapa pun xde le perangai meragam merengek dia tu.Kakda pun boleh masak dengan tenang je.

Izaz ni kalau dia sorang2 kakda nak masak atau nak buat kerja umah ni,memang x sporting,ada je benda dia nak merengek ke apa-apa.Tapi kalau kakda dok mengadap tv ok la pulak.Dia boleh la pulak main sorang-sorang.Apa kes ni..hehehe..apa-apa pun dia la intan payung kakda.

Sebenarnya kakda nak tunjuk dan share resipi yang kakda try buat tempoh hari.Adunannya memang menjadi,lembut gebu dan sebagainya...Tapi seni lukisnya x berapa nak menjadi..hehehe

Kakda try buat apam polka dot versi lady bird ni,tapi time melukis tu ya Allah..tgn ni ni jd terketaq-ketaq je..hish mcm mana le boleh jd mcm tu..Maklum le masa sek dulu mana belajar subjek lukisan ni..apapun kakda nak tunjuk juga hasil tgn saya ini walaupun x menarik.(Lady bird kakda kena penyakit ni)hehehe



Resipinya kakda amik daripada blog Rahel.blogspot.

Apam polka dot versi Lady bird
Sumber : Rahel blogspot



Bahan:

140g tepung gandum}

1 1/2 sudu teh baking powder}-diayak sekali bersama tepung gandum

110g gula halus

75ml susu segar atau susu cair - kakda guna susu cair

2 biji telur
1 sudu kecil ovalet
1/2 sudu teh esen vanila-kakda guna 1 st

Filling @ perasa adalah mengikut citarasa masing
Pewarna pilihan- kakda guna jem rozel

Tips Apam Polkadot Gebu dan Inti Tak Bocor

Cara:
1.Pukul telur putih sehingga kembang elok.
2.Kemudian masukkan ovalet,kuning telur dan esen vanila,pukul lagi sampai kembang.
3.Masukkan gula,pukul sampai kembang lagi.
4.Masukkan tepung dan baking powder diselang seli dengan susu kemudian gaulkan.
5.bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna.
6.Masukkan setiap warna dalam bag piping atau plastik bersih.
7.Picit adunan ke dalam mangkuk kertas.
8.Letakkan filling yang digemari,untuk lebih mudah masukkan ke dalam plastik piping,kemudian picit.*picitkan ke dalam bentuk pusar.
9.Picitkan lagi adunan yang sama sehingga penuh dan lukis le lady bird tu,cara nak lukis kakda tgk kat blog Dari Dapur Madihaa
10.Kukus 10-15 minit sehingga masak.

Ini lah hasil lukisanku..


  SELAMAT MENCUBA....Jgn marah ye..
 




 

Friday, 7 December 2012

SERAWA@PENGAT DURIAN WITH PULUT




 Bahan-bahan

6 cawan santan
8 ulas durian yang besar-besar
2 helai daun pandan
1 cawan gula
Sedikit garam


Cara memasaknya:
1.Masukan santan ke dalam periuk kemudian masukan durian,garam dan gula.Kacau selalu.
2.Biarkan ia mendidih sekejap.
3.Selepas itu masukan daun pandan dan perlahankan api,kacau sekejap dan boleh la tutup api...Sedia untuk dihidang.

SELAMAT MENCUBA

KUIH BENGKANG

Petang ni kakda buat kuih bengkang,lagi kuih tradisionalkan..Sebab my hubby ni suka sgt mkn kuih ni..Satu lg kuih yang susah untuk dicari disini.Tak susah macamana,mestilah susah sebab nak cari yang sama macam mak dia buat.huhuhu…

Yang kakda buat setakat ni x de lagi yang jd mcm mak dia buat,merangkap mak mertua i..hehehe..Tak sempat nak belajar time blk kg,sempat amik resipi je..Biasa la orang-orang lama ni Cuma bagi bahan asas je,sukatannya main agak2 je kalau bahasa kuno Kelantan dibahasakan‘cekro’hehe.

Bahan-bahan:
3 cawan santan
2 ½ cawan tepung gandum
1 biji telur
1 cawan gula
Sedikit pewarna hijau
Sedikit air daun pandan.
Cara membuatnya :
Campur semua bahan di atas dan putar menggunakan mixer supaya cepat sebati.Kemudian Masukan kedalam Loyang dan bakar dengan suhu 150’ selama 1 jam 30 mnt.
Angkat dan sejukan barulah dipotong2 untuk dihidangkan. 


Tapi cara mak mertua I dia guna periuk khas untuk kuih bengkang ni dimasak diatas dapur gas dengan api perlahan.Mungkin sebab tu kot berbeza ngan kakda buat.hehehe..Sebenarnya kakda xde periuk tu yang guna Loyang dan dibakar dalam oven.


Apa-apapun tiap kali buat kuih ni sudah semestinya finish already di makan habby.Kakda pun suka gak sebenarnya kuih ni.heheh..Lepas tu bagi lah kat jiran sebelah 1 2 piring,pinggan kan banyak sangat nanti nak penuhkan.(bunyi macam x ikhlas je..hahaha..whateverlah)

SELAMAT MENCUBA

LOMPAT TIKAM


Sebenarnya hubby yang dok teringin nak makan lompat tikam ni..Semenjak dok sini la x jumpa lagi le kuih ni..so kakda tanya2 senior resipinya.

Kakda masak untuk 3 4 orang makan je..biasanya bg kat jiran 1 2 mangkuk..heheh..

Bahan-bahan
½ kg Beras pulut
2 Gelas Tepung beras
1 biji kelapa diambil Santan(guna kepala santan je)
2 keping Gula kerek
Pewarna merah
Pewarna hijau
Sedikit garam
Air secukupnya

Cara menbuatnya

1.Beras pulut direndam dengan pewarna merah selama 4 jam,kemudian dikukus sehingga masak @ lembut.
2.Bancuh tepung beras dengan air dan titikan pewarna hijau  dan masak di atas api perlahan sehingga masak.angkat dan tuangkan kedalam bekas atau Loyang dan rata2kan.Ketepikan.
3.Santan dimasak sehingga pekat dan tambah sedikit garam.Sekiranya santan masih cair masukan 1 sudu besar tepung beras untuk memekatkannya.Ketepikan.
4.Masak gula kerek 2 keping dengan segelas air sehingga gula kerek hancur.Masak diatas api sederhana.Kemudian sejukan dan tapis terlebih dahulu sebelum dimakan.
5.Sedia untuk dimakan.

 SELAMAT MENCUBA



KUIH KOCI



 Kali ini kuih tradisional lagi ye,bahan yg mudah jgk.Jom tengok resipi.

Bahan-bahan:
2 cawan tepung pulut
1/2 cawan tepung beras
1 cawan air
1st perasa pandan
sedikit pewarna hijau
secubut garam
Daun pisang secukupnya 
sedikit minyak

Bahan Inti
Kelapa parut daripada sebiji kelapa
Gula merah ikut selera(nak manis atau kurang manis)
2 ulas durian buang bijinya
sedikit garam
sedikit air 
2 helai daun pandan
Cara membuatnya:
Terlebih dahulu masakan intinya ye,caranya satukan semua bahan di atas didalam periuk ataupun kuali dia atas api yang sederhana,masak sehingga kering.Angkat dan ketepikan..(kakda buat mlmnye lagi)Sediakan inti terlebih dahulu hehehe.



Satukan semua bahan diatas didalam bekas yang sesuai,uli sehingga sebati.(seperti adunan butir nangka).
Boleh la dibungkus atau balut dengan daun pisang,disini kakda sertakan pic cara lipatan daun pisang ye,harap faham le ye


Dah siap lipat oleskan sedikit minyak pada daun pisang agar apabila kiuh dah masak ia tak melekat pada daun pisang.
Kemudian bulatkan adunan, letakan inti ditengah2 dan salut le inti tersebut ngan adunan tadi.Buat sehingga habis.Dan boleh lah dikukus,sebelum tu panaskan dulu kukusan ye.Kukus selama 15minit @ sehingga masak.  

BUAH MELAKA,ONDE-ONDE@BUAH MULONG




Buah Melaka @ onde-onde @ buoh Mulong

Bahan-bahan
½ tepung pulut*
Sedikit tepung beras*
Sedikit air daun pandan*
Sedikit pewarna hijau
Gula melaka / gula kerek / nisan diracip
Kelapa parut
Sedikit garam
Sedikit air daun pandan.

Cara-cara
1.     Bahan yang bertanda * diadun bersama dan tambahkan sedikit pewarna hijau.
2.     Uli sehingga adunan sebati (adunannya seperti adunan butir nangka keluaran lepas)
3.     Bulat2 kan adunan tadi dan masukan gula Melaka yg diracip halus.
4.     kemudian masukan kedalam air yang mendidih
5.     Apabila ia terapung-apung..tandanya kuih dah masak
6.     Angkat dan ’golek-golek’ di dalam kelapa parut yang dah dimasukan sedikit garam.
So..siap ..boleh dimakan..

Tada ini lah..hasilnya...


Level masak kak da ni ditahap x berapa tinggi x berapa rendah...so masak2 pun yang simple2,ala tradisional sket..sebenarnya banyak lagi yang perlu kak da pelajari..

Kak da teringin nak buat kek-kek yang comel2 ala,tapi tu la kan..tgk bahan-bahan yg susah nak cari kat sini disamping peralatan yg x berapo nak ado...buat hati ni..jadi x berapa nak godek2 kat dapur..hehehe (alasan sebenarnya..hahaha)

Last-last masak bahan yang senang di cari,sukatan yang guna cawan je..kalau yg tradisional pula,main anggaran je lah..dah mak I ajar cam gitu,biasa la orang tua ni,dulu2 mana nak ada benda alah macam skang ni...digital scale lah,spatu lah,dan seangkatannye lah..

Thursday, 6 December 2012

BUTIR NANGKA (KIUH TRADISIONAL KELANTAN)



Hari ini kakda sungguh keciwa kerana catatan untuk kuih tradisional kakda terdelete,konon-konon nak seting apa-apa kat blog ni,sudahnya pi delete catatan kiuh tradisional,so di bawah ni adalah catatan yang lama yang kakda terpaksa edit semula dan buat balik :huhu..Maaf diatas kesulitan ini.

Hari ni saya membuat kuih butir nangka(ore klate panggil) atau badak berendam sebab nak membalas pinggan jiran-jiran yang dok berbagi kuih-kuih,adat hidup berjiran..jiran tu bagi kek pisang,jiran ni bagi kek coklat,jiran nun puteri ayu dan seangkatannyalah.

So saya ada point la nak kena rajin masak-masak ni..hehehe..Buat butir/biji nangka ni so simple..ok jom saya tunjukan cara hendk membuatnye satu persatu…

Mula-mula sediakan bahan:

Bahan A
Pewarna hijau
Tepung pulut
Air secukupnya

Di sini kakda Tunjukn beberapa cara untuk membuat butir nangka.

Gambar 1


Gambar 2


Gambar 3


 Gambar4


Cara membuatnya:
Satukan semua bahan A,uli sehingga menjadi seperti Gambar 1,dan bentukkan menjadi seperti Gambar 2 dan Gambar 3,Kemudian masukan kedalam air yang mendidih seperti dalam Gambar 4,apabila ia timbul dipermukaan air tandanya dah masak, angkat dan masukan dalam kuahnya terus,buat sehingga habis adunan.(Masak kuahnya dahulu seperti di bawah). 

Bahan B(untuk kuah)
Santan
Garam dan gula(ikut suka)
Halba
Daun pandan

Cara membuatnya :

Satukan semua bahan diatas didalam periuk yang sesuai diatas api yang sederhana,biar semua bahan masak sebati.masak sehingga mendidih.Tutupkan api.

Inilah hasilnya:


SELAMAT MENCUBA

Tuesday, 4 December 2012

APAM DURIAN

Apa khabar kawan-kawan blogger.Harap ceria dan happy sokmo..Mesti ada yang dok sibuk update blog,berfb dan sebagainye.Kakda pula time ni dok update blog walaupun Izaz tak sporting.


Hari ni pepagi lagi kakda dok berkecoh kat dapur..Excited nak buat resipi apam ni,sebab durian banyak dalam peti ais yang disimpan dalam tupperware.Biasa le beli 2 3 biji, makan terus sebiji pastu yang lebih kopek2 dok simpan dalam peti ais nak makan sejuk..makan sket-sket (durian x best simpan boleh le dibuat apa-apa selain tempoyak,kalau yang best dan sedap x menyempatnya simpan dalam peti ais..)hehehe

 Dah 2 3 kali beli durian,asyik terkena yang x best je...Dah le mahal kat sini..Tapi kalau nak yang memang puas hati beli yg RM20 st kg..emm lari le bajet untuk beli benda lain.

Orang dok sibuk buat crepe durian tapi kakda baru sampai bab apam..hehe..x cukup bahan nak buat crepe,kat sini susah nak cr non-dairy whiping cream tu..ada satu kedai tu je yang ada tapi kol 6 ptg dah tutup.Kakda malam-malam baru dapat keluar,hubby kerjakan keta xde le..ngan motosikal payah nak bawak anak pulak.

Memang kakda takut nak bawak anak naik motosikal,kalau setakat pusing kat keliling umah ni ok lg..Kalau kat jalan raya oo sorry le..Takut x boleh nak handle kalau anak bt perangai masa naik motosikal,kakda mudah panik.Apa pun beringat sebelum kena ye..Kalau dah besar tu lain kira ye..

Ok le panjang pula berceloteh hari ni.Jom tgk resipi. Resipi ni kakda amik dr blog Rahel..Banyak jenis juga apam ni rupanya..


 Apam Durian di petik dari blog rahel blogspot.Minta izin ye..copy resipi..
Sumber:Internet


Bahan:
120gm isi durian,lenyek halus
2 biji telur gred A - kakda guna gred B
2 st ovalet
160gm gula pasir
200gm tepung gandum
100ml air minuman bersoda- kakda guna air sprite
sedikit pewarna kuning

Cara:
1.Putar telur,ovalet,gula pasir sehingga kembang/kaku (jika mangkuk diterbalikkan adunan tidak terjatuh).
2.Masukkan isi durian,air bersoda.Putar lagi selama 1 minit hingga rata.
3.Masukkan tepung dan putar lagi 1 minit hingga rata.Warnakan adunan.
4.Sudukan ke dlm acuan tart yg dialas dgn kertas cawan (isi penuh).
5.Kukus selama 15 minit dengan api yang kuat.

*panaskan air kukusan hingga mendidih baru kukus apam.
*balut tudung periuk ketika mengukus apam.
*adunan apam durian sangat pekat jd jgn ditambah air dan tak perlu serbuk penaik.

Memang menjadi le walaupun baru first time buat.Dengan keharuman duriannya itu...ooo sedapnya masuk mulut panas-panas dengan air teh secawan...

Dengan kerekahannya itu,kegebuannya itu...saya bangga dengan diri saya..hahaha..Terima Kasih daun keladi Rahel.blogspot.. 


SELAMAT MENCUBA
 Tapi hubby tak berapa suka kuih-kuih apam ni,x kena ngan seleranya..yang menjadi pilihan hatinya adalah bubur kacang hijau tambah durian...Hari-hari makan pun xpe..


 
  Ini lah pilihan hati hubby, malam semalam minta kakda masakan yang penting dia yang kukur kelapa..(rumah kami masih guna kukur nyor)hehehe..beli yang dah parut kat kedai cepat masam walaupun dah simpan dalam peti ais.Kalau masak makanan cepat basi..Santan kotak jarang guna.

Friday, 30 November 2012

COLOURFUL CUPCAKE




Selamat malam wahai pembaca setia blog ku ini..semoga dilindungi dan diberkati yang Esa..(ada ker pembaca setia)hehehe..ok le N3 malam ni kakda nak share resipi yang baru je kakda buat petang tadi..fresh lagi..

Idea ni kakda dapat daripada blog kak Ita Masam Manis,semua jenis kudapan cantik je kejadian dibuatnya.Hati ini terasa nak buat je..Tapi ada je bahan yang x mencukupi hehe..Nak p kedai transport xde hubby p klain.(alasan..hahahaha)

Sebenarnya petang tadi nak try buat apam karipap-karipap cinta, En.ENO xde la pulak..Nak suh hubby beli..awal-awal lagi habaq x tau nak beli mana satu (alasan je)huhu..

Last-last selak buku resipi cari yang bahan simple dan tambah apa yang patut.hehehe tercipta lah COLOURFUL CUPCAKE. 



Bahan – bahan asal adalah untuk muffin sesaje kakda tukar nama dan tambah beberapa bahan lain..hehe
Resipi muffin ni kakda amik dari buku Kompilasi hidangan Muffin terbitan Karangkraf.

Resipi asal Muffin Vanilla

750gm tepung kek – kakda guna 375gm tepung gandum
500ml susu segar – kakda guna 250ml
500gm gula kastor – kakda guna 250gm
250gm mentega tampa garam – kakda guna 125gm mentega+marjerin
½ sudu serbuk penaik – kakda guna 1 sudu kecil serbuk penaik
7 biji telur – kakda guan 4 biji telur gred B
5gm garam – kakda x gunapun
½ sudu kecil esen vanilla – kakda ikut asal le




Bahan yang kakda tambah:
1 sudu kecil perasa strawberi dan sedikit pewarna merah
1 sudu kecil perasa pisang dan sedikit pewarna hijau
1 sudu kecil perasa lemon dan sedikit pewarna oren

Cara membuatnya ;

1. Pukul gula kastor,mentega,didalam mangkuk adunan dengan kalajuan sederhana sehingga kembang.
2. Masukan telur satu persatu dan kacau sehingga rata
3. Masukan esen vanilla,tepung gandum dan serbuk penaik.Kacau sehingga sebati.Tuang susu dan adun rata.
4. Kakda bahagi 3 bahagian berasingan.
5. Warna merah kakda letak perasa strawberi
6. Warna hijau kakda letak perasa pisang
7. Warna oren kakda letak jus lemon.
8. Sudukan adunan kedalam cawan,selang selikan warna-warna tadi.
9. Bakar pada suhu 170'C selama 15-20 minit. 

SIAP...READY TO EAT..

 


Bagi kat jejiran sket sorang..yang penting komen daripada hubby..Sedap katanya..next time buat lagi..
 

Thursday, 29 November 2012

KERABU TAUGE DAN KERABU PUCUK PAKU



Selamat malam dan apa khabar pembaca blog kakda ni..Harap semua sihat dan ceria-ceria selalu..

Sebenarnya dah banyak hari dah buat kerabu ni,saje nak bersiaran lewat sket.hehe..Jom tengok resipi..Xleh berbicara pjg untuk malam ni...Izaz sedang mengacau dan x fokus untuk mengutarakan idea dan cerita ku ini.hehe

KERABU TAUGE DAN KACANG PANJANG




Bahan-bahan

Tauge dicelur
Kacang panjang dipotong kecil-kecil
Kelapa parut digoreng*
1 ekor ikan rebus ambil isinya*
2 ulas bawang merah*
1 sudu kecil lada hitam*
Garam dan gula secukup rasa*

Cara membuatnya




Semua bahan yang bertanda bintang ditumbuk dan bahan bergaul sebati boleh la digaul dengan tauge dan kacang panjang.Kemudian perahkan sedikit jus limau untuk menyedapkan lagi rasanya. Ready to eat.


KERABU PUCUK PAKU..


Bahan-bahannya sama juga dengan bahan nak buat kerabu tauge
Yang pastinya mestilah guna pucuk paku yang dah dicelur.Cara buatpun sama jgk..Kan senang resipi kakda ni..hehehe

SELAMAT MENCUBA YA..