ASSALAMUALAIKUM WRT……..& SELAMAT DATANG

Friday, 30 November 2012

COLOURFUL CUPCAKE




Selamat malam wahai pembaca setia blog ku ini..semoga dilindungi dan diberkati yang Esa..(ada ker pembaca setia)hehehe..ok le N3 malam ni kakda nak share resipi yang baru je kakda buat petang tadi..fresh lagi..

Idea ni kakda dapat daripada blog kak Ita Masam Manis,semua jenis kudapan cantik je kejadian dibuatnya.Hati ini terasa nak buat je..Tapi ada je bahan yang x mencukupi hehe..Nak p kedai transport xde hubby p klain.(alasan..hahahaha)

Sebenarnya petang tadi nak try buat apam karipap-karipap cinta, En.ENO xde la pulak..Nak suh hubby beli..awal-awal lagi habaq x tau nak beli mana satu (alasan je)huhu..

Last-last selak buku resipi cari yang bahan simple dan tambah apa yang patut.hehehe tercipta lah COLOURFUL CUPCAKE. 



Bahan – bahan asal adalah untuk muffin sesaje kakda tukar nama dan tambah beberapa bahan lain..hehe
Resipi muffin ni kakda amik dari buku Kompilasi hidangan Muffin terbitan Karangkraf.

Resipi asal Muffin Vanilla

750gm tepung kek – kakda guna 375gm tepung gandum
500ml susu segar – kakda guna 250ml
500gm gula kastor – kakda guna 250gm
250gm mentega tampa garam – kakda guna 125gm mentega+marjerin
½ sudu serbuk penaik – kakda guna 1 sudu kecil serbuk penaik
7 biji telur – kakda guan 4 biji telur gred B
5gm garam – kakda x gunapun
½ sudu kecil esen vanilla – kakda ikut asal le




Bahan yang kakda tambah:
1 sudu kecil perasa strawberi dan sedikit pewarna merah
1 sudu kecil perasa pisang dan sedikit pewarna hijau
1 sudu kecil perasa lemon dan sedikit pewarna oren

Cara membuatnya ;

1. Pukul gula kastor,mentega,didalam mangkuk adunan dengan kalajuan sederhana sehingga kembang.
2. Masukan telur satu persatu dan kacau sehingga rata
3. Masukan esen vanilla,tepung gandum dan serbuk penaik.Kacau sehingga sebati.Tuang susu dan adun rata.
4. Kakda bahagi 3 bahagian berasingan.
5. Warna merah kakda letak perasa strawberi
6. Warna hijau kakda letak perasa pisang
7. Warna oren kakda letak jus lemon.
8. Sudukan adunan kedalam cawan,selang selikan warna-warna tadi.
9. Bakar pada suhu 170'C selama 15-20 minit. 

SIAP...READY TO EAT..

 


Bagi kat jejiran sket sorang..yang penting komen daripada hubby..Sedap katanya..next time buat lagi..
 

4 comments:

Qasey Honey said...

alahai comeiiinya cupcake tu..tentu sedap rasanya tu..QH pon suka juga wt kek bkaler2..hihi

Hasidah Bt Awang said...

terima kasih daun keladi...memang sodap le..hehe..dpt pujian dr hubby lg..

asmah yusof said...

salam perkenalan kak da....canti ccnya..soft kaler..:))

Hasidah Bt Awang said...

salam perkenalan disambut..tima kasih daun keladi sudi tinggalkan jejak..