Assalamualaikum dan selamat hari raya yang rasanye beberapa hari lagi syawal bakal menghilang dan berakhir lah acara rumah terbuka..Maaf ku hulur kepada follower ku kerana sudah lama rasanye saya tidak aktif menulis dan mengup-datekan blog.
Bukan kerana kesuntukan masa atau tidak sempat untuk mencatat tapi entah lah..hehehe..resipi yang hendak dikongsi sentiasa ada..so hari ni saya terbitkan beberapa resipi yang memang dah ada dalam my folderku..antaranya..sila la baca dan cuba lah masak..
NASI AYAM SEMPOI
BAHAN-BAHAN
Bahan Rebusan Ayam
Beberapa ketul ayam
1 kiub pati ayam
Cara membuat
Ayam dibersih dan
rebus dengan kiub pati ayam.Setelah empuk keluarkan dari periuk.
Bahan Untuk Nasi
4 mangkuk beras
2 sudu besar marjerin (untuk menumis)
2 tangkai bunga lawang
1 keping kulit kayu manis
Sedikit pewarna kuning
Cara Membuat.
1.Cuci beras,kemudian toskan
2.Panaskan marjerin dan tumis bunga lawang dan kulit kayu manis sehingga
naik bau.
3.Masukan beras gaul
sehingga sebati dan masukan air rebusan ayam tadi.
4.Masukan pewarna kuning dan kacau sekejap tunggu sehingga masak.
Bahan untuk Sup
kosong
Bawang merah
dimayang
Bawang putih
dimayang
Bunga Lawang
Kulit kayu manis
Buah pelaga
Sedikit minyak untuk
menumis
Cara membuat
Panaskan
minyak,tumis sehingga naik bau dan masukan air rebusan ayam tadi.Tunggu
sehingga mendidih..boleh angkat untuk dihidangkan.Siap
Bahan untuk Ayam
Goreng
Ayam
Halia
Bawang merah
Bawang putih
Kicap
Garam,gula dan
serbuk perasa
(Kisar semua bahan)
Minyak untuk mengoreng
Cara membuat
1.Ambil ayam yang
direbus tadi
2.Lumurkan ayam
dengan bahan-bahan di atas
3.Kemudian goreng
ayam sebentar
Bahan untuk kicap
Gunakan bahan-bahan yang telah dilumurkan pada ayam tadi.
Bahan untuk cili
Beberapa lada merah
Sedikit cuka
Garam dan gula
Sedikit air
Cara membuat
Kisar semua bahan tetapi jangan terlalu lumat.Siap untuk di hidang.
Selamat mencuba...Bagi saya time baca resipi sesuatu masakan rasa macam
sukar je nak buat tapi apabila dah buat takde lah sesukar yang kita
rasa..huhu..Walaupun baca resepi yang panjang2 tapi masa hendak masak tu takde
la amik masa panjangpun....
KEK COKLAT KUKUS ( buat sokmo..febret
hubby)
Bahan-bahan
2
cawan tepung gandum
2
cawan gula kastor
2 biji telur
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 sudu kecil soda bikabonat
1
sudu kecil baking powder
1
cawan minyak masak
Cara
membuat :
1.
Putar
telur dengan gula sehingga kembang
2.
masukan
tepung gandum,soda dan baking powder putar lagi sehingga sebati
3.
Selepas
itu masukan serbuk koko yang telah dilarutkan dengan susu cair dan putar
sekejap sehingga sebati
4.
Akhir sekali masukan minyak masak dan adunan di masukan
ke dalam loyang.
5.
Sedia untuk dikukus dan sebelum hendak kukus adunan kek
tadi pastikan terlebih dahulu panaskan periuk kukusan.
RESIPI
LALA MASAK TUMIS (first time buat)
½
kg lala
2
ulas bawang merah(ditumbuk)
3
ulas bawang putih(ditumbuk)
1
inci halia (ditumbuk)
2
batang serai (diketuk)
2 biji cili padi (ditumbuk)
Sedikit cili kering kisar
Minyak untuk menumis
Garam,gula secukup rasa
Cara Membuat :
Panaskan minyak didalam kuali,kemudian
tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik bau dan masukan lala serta
serai dan tambah lah bahan perasa secukup yang tuan/paun hendaki.Siap untuk
dihidang...Resipi yang simple tapi best..hubby bagi 4 bintang untuk masakan
ini.
No comments:
Post a Comment