Saya terasa nak cuba membuat lepat pisang,kerana asyik buat kek dan jemput-jemput je,walaupun bahan asasnye adalah pisang tapi mempuyai rasa yang berbeza-beza.
Untuk
mengekalkan ketradisionalnye lepat pisang dan membezakan kek dan jemput-jemput,kuih ini harus lah dibungkus dengan
menggunakan daun pisang.Isu ini dibangkitkan oleh saya kerana my hubby lah
tukang amik daunnye(beliau mim alif lam sin nak amik),dia habaq mai tak bungkus
dengan daun pisang pun orang panggil lepat pisang gak sebab bahan utamanye adalah
buah pisang bukan daun pisang,kukus dalam Loyang pun akan dipanggil lepat
pisang jgk.
Sediakan daun pisang ni
Daun pisang yang dah disalai atas api perlahan
Oleh
kerana tak mau kalah dalam perdebatan ini,saya kata kat dia , “ untuk
mengekalkan ciri-ciri tradisional lepat pisang ini,haruslah dibungkus dalam
daun pisang,che abe oi nanti genarasi baru tak kenal lepat pisang suatu hari nanti”...(tapi kalau sesiapa tanya "lepat ubi kenapa orang x bungkus ngan daun ubi?" tolong sediakan sendiri jawapannye,saya takde idea nak bagi pendapat..hahahah)
Jom tgk resepinye...
Pisang dilenyek
tepung gandum
garam dan gula
Daun pisang(nak kekalkan ciri2 lepat pisang)
Adunan yang dah sebati
Cara nak buatnye ialah pisang yang dilenyek digaul dengan tepung gandum,garam dan gula sehingga sebati,kemudian boleh la dibungkus dengan menggunakan daun pisang..selamat mencuba..Izaz pun suka makan lepat ni...
Inilah hasilnye..yum..yum.yum
No comments:
Post a Comment