ASSALAMUALAIKUM WRT……..& SELAMAT DATANG

Saturday, 14 April 2012

LUNCH OH LUNCH



Hari ni my hubby jadi chef dia cuti hari ni.Saya masakan breakfast je tadi.Hari-hari masak kadang-kadang takde idea nak masak apa.Alhamdilillah hari ni my hubby tawarkan diri nak masak so saya apa lagi bertepuk tangan la..hehehe,rileks sket la nak online2 ni.Semalam saya masak dia tak makan,hari ni jd malas nak masak dah tak de orang nak makan asyik kita je yang perhabiskan camner le badan tak naik...Tak sedap ke I masak ni..hehehe….
Sambil dok masak hubby perturunkan tips nak goreang ikan yang best dan rangup dan garing camner,dia habaq mai, pasang api perlahan tunggu sampai minyak benar-benar panas baru lah masukkan ikan so kulit ikan tu tak tertanggal la masa kita nak angkat tu…ooo baru saya faham…kita masak kita nak cpt sebab tu la pasang api besar ikan tu terkejut yang jd tak berapa nak best tu..”itu yang dia cakap”
Menu hari ni ikan masak pedas..nak resepi jgk ker?hehe
Jom tgk resepi..Resepinya so simple..sesiapa yang punya kekangan masa tu boleh la cuba resepi ni.

Bahan-bahan
Ikan ( ikut suka nak guna ikan apa)
Cili kering
Bawang merah
Bawang putih
Gula,garam dan serbuk perasa

Caranye : Ikan digoreng dalam minyak yang panas di atas api perlahan sehingga garing.Ketepikan.Kemudian blender cili kering,bawang merah,bawang putih dan bahan tersebut ditumis sehingga pecah minyak dan selepas itu masukan garam,gula dan serbuk perasa kacau sehingga sebati dan masukan ikan yang di goreng tadi, masak sekejap pastu ready untuk dihidangkan..Dan ini hasilnye…makan tak toleh kiri kanan.(mana ada orang makan toleh kiri kanan,cu jawab...hehehehe)



4 comments:

linda said...

baiknya huby dia mskkan..

Hasidah Bt Awang said...

time mood ok...hehehe

nalhuda wanlin said...

kena gi langkawi ni, make masakan abah izaz

Hasidah Bt Awang said...

buleh sgt la..mda...huhu