ASSALAMUALAIKUM WRT……..& SELAMAT DATANG

Thursday 12 April 2012

Tsunami oh Tsunami



Beberapa hari yang lepas Negara kita digegarkan oleh gempa bumi di Acheh.Kawasan yang berpotensi dilanda tsunami adalah salah satunye langkawi tempat aku bermastautin.  Gegaran kecil terasa jgk le kat rumah ni, masa bergegar tu ingat kan apa le..pas tgk berita tu baru tahu ada gempa bumi berlaku di Acheh.Jiran-jiran saya ada yang selamatkan diri ditempat tinggi, saya dan famili redha dan tawakal dirumah aje.Alhamdulillah bersyukur ke hadrat ilahi kawasan rumah saya ni selamat.Pada pukul 10 malam amaran tsunami ditari balik.Nak citer sket la…orang dok kalut2 ngan tsunami my hubby minta nak makan sambal petai dan gulai lemak ketam..tapi satu permintaannye je dapat dibuat iaitu sambal petai…Dalam kol 11 baru kitaorang dinner. Jom kita kongsi resepi sambal petai..

Bahan-bahan
Beberapa keping petai dipotong2 kecil
Ikan bilis (digoreng)
Cili kering dibelender bersama bawang merah dan bawang putih
Garan dan perasa secukup rasa.

Cara buat...

Tumis cili kering yang diblender bersama bawang merah dan bawang putih dalam minyak yang panas sehingga masak kemudian masukkan garam dan perasa masak lagi kemudian masukan petai dan akhir sekali ikan bilis goreng ( untuk yang suka belacan boleh masukan sedikit belacan)


Keesokan harinya baru lah buat Gulai Lemak Ketam...

Bahan-Bahan

Ketam
Lengkuas
Kunyit
Cili kering
Bawang merah
Garam,gula,serbuk perasa
Asam keping
Yang penting Santan


Cara-cara

Lengkuas,kunyit,cili kering dan bawang merah ditumbuk sehingga lumat.Kemudian masukkan bahan tersebut dalam periuk kemudian masukan santan tunggu sehingga memdidih,masukan ketam dan masukan garam,gula,serbuk perasa dan asam keping.Masak sehingga ketam bertukar warna merah/oren, itu tandanya ketam dah masak.So boleh angkat dan dihidangkan.

DISETIAP CERITA ADA RESEPINYA…

No comments: